АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ Јован Ристић

На данашњи дан, 2. априла 1939. године у Београду је рођен редитељ Јован Ристић. Након основне школе и гимназије, које је завршио у Београду, дипломирао је режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију. Био је оснивач неколико камерних театара, попут Дадова, Театра Лево и других, као и асистент Бојана Ступице. Поред тога што је режирао у позориштима широм Југославије, иза себе је оставио и мноштво ТВ емисија, манифестација и неколико филмова. У Телевизији Београд је радио скоро пола века и био један од оснивача Другог програма, а сарађивао је и са бројним другим светским телевизијским станицама. Учествујући на фестивалима, домаћим и страним, добио је и многе награде и признања, а неке од његових емисија су „Концерт за луди млади свет“, „Седморица младих“, „Повратак џезу“, „Мало ја, мало ти“, „Недељно поподне“ и друге. Јован Ристић је преминуо 12. октобра 2013. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је глумац Миливоје Живановић;
1908. године умро је Божидар Карађорђевић;
1917. године у Солуну је пред Војним судом за официре српске војске почео судски процес против групе официра на челу са пуковником Драгутином Димитријевићем – Аписом, који су оптужени за припремање преврата и покушај атентата на регента Александра;
1939. године рођен је оперски певач Живан Сарамандић;
1965. године умро је физиолог, професор и председник САНУ, Илија Ђуричић;
2007. године умро је одбојкаш Жарко Петровић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ckalja
Претходни чланак

Рођен је глумац Миодраг Петровић Чкаља

studentski-kulturni-centar
Наредни чланак

Отворен је Студентски културни центар у Београду