AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj, filmski kritičar i novinar Nebojša Đukelić

Na današnji dan, 6. januara 1947. godine u Beogradu je rođen reditelj, filmski kritičar i novinar Nebojša Đukelić.

Nakon gimnazije studirao je elektrotehniku i filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je 1975. godine i diplomirao. Novinarsku karijeru započeo je u Studentskom kulturnom centru, kao urednik filmskog programa, a pisao je filmske kritike i bio spiker i u Radio Beogradu.

Filmske kritike, eseje i intervjue objavljivao je u brojnim listovima i časopisima, kao što su Politika, NIN, Filmske sveske i drugi. Od 1978. godine je na TV Beograd vodio Hronike FEST-a i bio selektor ovog festivala od 1990. do 1992. godine, kao i urednik i voditelj mnogih drugih emisija.

Nebojša Đukelić izvršio je samoubistvo 22. oktobra 1996. godine, a danas njegovo ime nose jedna nagrada na FEST-u i jedna ulica u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1322. godine u Manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski;
1859. godine rođen je hirurg i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Vojislav Subotić;
1885. godine rođen je novinar, publicista i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i Srpske socijaldemokratske partije Dušan Popović;
1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu;
1927. godine rođen je hemičar, profesor, akademik i predsednik SANU, Aleksandar Despić;
1929. godine kralj Aleksandar I Karađorđević ukinuo je Vidovdanski ustav, raspustio Narodnu skupštinu i zaveo diktaturu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Gavrilo Princip iz zatvorskih dana
Prethodni članak

Život Gavrila Principa pre i posle Sarajevskog atentata

olivera
Naredni članak

Rođena je pijanistkinja, čembalistkinja i profesor Olivera Đurđević