AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj Emir Kusturica

Na današnji dan, 24. novembra 1954. godine u Sarajevu je rođen reditelj Emir Kusturica.

Nakon osnovne i srednje škole koje je pohađao u rodnom gradu, studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu. Tokom studija je snimio nekoliko filmova, a na festivalu u Karlovim Varima nagrađen mu je film Gernika, koji je snimio po motivima novele Antonija Isakovića.

Po povratku u Jugoslaviju, počeo je da radi na TV Sarajevo, gde je nastao njegov prvi film nakon studija – Nevjeste dolaze, koji je izazvao različite reakcije i bio zabranjen zbog slobodnih scena i tabu tema. Snimio je potom Bife Titanik, da bi sa sledećim, svojim prvim igranim dugometražnim filmom Sjećaš li se Doli Bel bio nagrađen na više festivala, među kojima je i venecijanski. Usledio je Otac na službenom putu, koji je, između ostalog, nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, Zlatnom pulskom arenom i bio kandidat za Oskara, a u Kanu je za film Podzemlje, deceniju kasnije dobio još jednu Zlatnu palmu.

Emir Kusturica je takođe, pored mnogih drugih nagrada za ove i ostale svoje filmove, predavao na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu i Univerzitetu Kolumbija, bio član žirija na prestižnim filmskim festivalima, svirao bas-gitaru u nekoliko bendova, režirao pank-operu Vreme Cigana i osnovao Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1803. godine rođen je lekar i književnik Jovan Stejić;
1859. godine rođen je arhitekta, univerzitetski profesor i akademik Andra Stevanović;
2008. godine umro je književnik, osnivač i urednik Dečjih novina Srećko Jovanović;
2014. godine umro je vaterpolo trener i bivši selektor naše zemlje Nenad Manojlović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stejic
Prethodni članak

Umro je lekar i književnik Jovan Stejić

lukateli
Naredni članak

Rođena je balerina, koreograf i pedagog Ivanka Lukateli