АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ Емир Кустурица

На данашњи дан, 24. новембра 1954. године у Сарајеву је рођен редитељ Емир Кустурица.

Након основне и средње школе које је похађао у родном граду, студирао је на Филмској академији у Прагу. Током студија је снимио неколико филмова, а на фестивалу у Карловим Варима награђен му је филм Герника, који је снимио по мотивима новеле Антонија Исаковића.

По повратку у Југославију, почео је да ради на ТВ Сарајево, где је настао његов први филм након студија – Невјесте долазе, који је изазвао различите реакције и био забрањен због слободних сцена и табу тема. Снимио је потом Бифе Титаник, да би са следећим, својим првим играним дугометражним филмом Сјећаш ли се Доли Бел био награђен на више фестивала, међу којима је и венецијански. Уследио је Отац на службеном путу, који је, између осталог, награђен Златном палмом у Кану, Златном пулском ареном и био кандидат за Оскара, а у Кану је за филм Подземље, деценију касније добио још једну Златну палму.

Емир Кустурица је такође, поред многих других награда за ове и остале своје филмове, предавао на Академији сценских уметности у Сарајеву и Универзитету Колумбија, био члан жирија на престижним филмским фестивалима, свирао бас-гитару у неколико бендова, режирао панк-оперу Време Цигана и основао Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1803. године рођен је лекар и књижевник Јован Стејић;
1859. године рођен је архитекта, универзитетски професор и академик Андра Стевановић;
2008. године умро је књижевник, оснивач и уредник Дечјих новина Срећко Јовановић;
2014. године умро је ватерполо тренер и бивши селектор наше земље Ненад Манојловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

stejic
Претходни чланак

Умро је лекар и књижевник Јован Стејић

lukateli
Наредни чланак

Рођена је балерина, кореограф и педагог Иванка Лукатели