AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj Božidar Đurović

Na današnji dan, 12. januara 1960. godine u Danilovgradu je rođen reditelj Božidar Đurović.

Pozorišnu i radio režiju je završio na Pozorišnoj akademiji u Pragu 1988. godine, a pored glavnog grada Češke, režirao je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Šapcu, Podgorici, Kijevu i drugim gradovima.

Stalni je reditelj beogradskog Narodnog pozorišta, režirajući takođe za operu i radio, a bio je i umetnički direktor Scene Zemun, direktor Drame, pomoćnik upravnika i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, umetnički direktor i selektor festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru i Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović u Požarevcu.

Božidar Đurović je nagrađivan za svoj rad, a pored režije se bavi prevođenjem sa češkog i slovačkog jezika, objavljuje teatrološke eseje u časopisima i radi kao profesor na fakultetima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1937. godine umro je industrijalac i guverner Narodne banke Đorđe Vajfert;
1943. godine umro je vajar Simeon Roksandić;
2000. godine umro je glumac Nikola Milić;
2009. godine umro je slikar i karikaturista Dragan Savić;
2019. godine umro je novinar i pisac Slavoljub Đukić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Branko-v.-Radicevic1
Prethodni članak

Umro je pesnik i književnik Branko V. Radičević

Mihovil_Logar
Naredni članak

Umro je kompozitor i pedagog Mihovil Logar