АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ Божидар Ђуровић

На данашњи дан, 12. јануара 1960. године у Даниловграду је рођен редитељ Божидар Ђуровић.

Позоришну и радио режију је завршио на Позоришној академији у Прагу 1988. године, а поред главног града Чешке, режирао је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Шапцу, Подгорици, Кијеву и другим градовима.

Стални је редитељ београдског Народног позоришта, режирајући такође за оперу и радио, а био је и уметнички директор Сцене Земун, директор Драме, помоћник управника и управник Народног позоришта у Београду, уметнички директор и селектор фестивала Дани Зорана Радмиловића у Зајечару и Глумачких свечаности Миливоје Живановић у Пожаревцу.

Божидар Ђуровић је награђиван за свој рад, а поред режије се бави превођењем са чешког и словачког језика, објављује театролошке есеје у часописима и ради као професор на факултетима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1937. године умро је индустријалац и гувернер Народне банке Ђорђе Вајферт;
1943. године умро је вајар Симеон Роксандић;
2000. године умро је глумац Никола Милић;
2009. године умро је сликар и карикатуриста Драган Савић;
2019. године умро је новинар и писац Славољуб Ђукић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Branko-v.-Radicevic1
Претходни чланак

Умро је песник и књижевник Бранко В. Радичевић

Mihovil_Logar
Наредни чланак

Умро је композитор и педагог Миховил Логар