AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj Boro Drašković

Na današnji dan, 29. maja 1935. godine u Sarajevu je rođen reditelj Boro Drašković.

Režiju je diplomirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, nakon čega je prvo radio kao novinar u sarajevskom Oslobođenju, pa reditelj u sarajevskom Narodnom pozorištu, da bi 1965. godine postao stalni reditelj u beogradskom JDP-u i od 1976. profesor režije na novosadskoj Akdemiji umetnosti.

Pored pozorišnih predstava je režirao dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova i TV drama, a bavi se i pisanjem priča, scenarija i drama, te je objavio i nekoliko knjiga. Boro Drašković je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Statueta Joakim Vujić, Sterijina nagrada, Nagrada udruženja filmskih radnika Srbije za životno delo i druge.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1453. godine turski sultan Mehmed II osvojio je Carigrad, čime je Vizantija posle više od 1000 godina prestala da postoji. Po mnogima, ovaj događaj označava i kraj srednjeg veka;
1875. godine rođen je književnik Svetozar Ćorović;
1879. godine rođen je pesnik Kosta Abrašević;
1907. godine rođen je slikar Nikola Graovac;
1917. godine poginuo je pesnik Vladislav Petković Dis;
1923. godine u Narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava Sumnjivo lice, Branislava Nušića;
1923. godine rođen je glumac Milutin Mića Tatić;
1991. godine Crvena zvezda je osvojila Kup evropskih šampiona, današnju Ligu šampiona, i postavši prvak Evrope ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Giotto_-_Scrovegni_-_-31-_-_Kiss_of_Judas
Prethodni članak

Rastko Petrović: JUDA

Ilija_Stanojević
Naredni članak

Stevan Sremac: PODVIZI ČIČE ILIJE