АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ Боро Драшковић

На данашњи дан, 29. маја 1935. године у Сарајеву је рођен редитељ Боро Драшковић.

Режију је дипломирао на Академији за позоришну уметност у Београду, након чега је прво радио као новинар у сарајевском Ослобођењу, па редитељ у сарајевском Народном позоришту, да би 1965. године постао стални редитељ у београдском ЈДП-у и од 1976. професор режије на новосадској Акдемији уметности.

Поред позоришних представа је режирао двадесетак документарних и играних филмова и ТВ драма, а бави се и писањем прича, сценарија и драма, те је објавио и неколико књига. Боро Драшковић је за свој рад добио многе награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Статуета Јоаким Вујић, Стеријина награда, Награда удружења филмских радника Србије за животно дело и друге.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1453. године турски султан Мехмед II освојио је Цариград, чиме је Византија после више од 1000 година престала да постоји. По многима, овај догађај означава и крај средњег века;
1875. године рођен је књижевник Светозар Ћоровић;
1879. године рођен је песник Коста Абрашевић;
1907. године рођен је сликар Никола Граовац;
1917. године погинуо је песник Владислав Петковић Дис;
1923. године у Народном позоришту премијерно је изведена представа Сумњиво лице, Бранислава Нушића;
1923. године рођен је глумац Милутин Мића Татић;
1991. године Црвена звезда је освојила Куп европских шампиона, данашњу Лигу шампиона, и поставши првак Европе остварила највећи успех у историји српског фудбала.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Giotto_-_Scrovegni_-_-31-_-_Kiss_of_Judas
Претходни чланак

Растко Петровић: ЈУДА

Илија_Станојевић
Наредни чланак

Стеван Сремац: ПОДВИЗИ ЧИЧЕ ИЛИЈЕ