AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je Rajko Mitić – prva „Zvezdina zvezda“

Na današnji dan, 19. novembra 1922. godine u mestu Dolac kod Bele Palanke rođen je Rajko Mitić, prva „Zvezdina zvezdaˮ.

Detinjstvo je proveo u Beogradu, gde je njegov otac, koji je radio na železnici, dobio premeštaj, pa je tako fudbal počeo da igra u Košutnjaku, za istoimeni klub. Za omladince BSK-a zaigrao je 1938. godine. Za prvi tim debitovao je dve godine kasnije. Iste godine postao član omladinske reprezentacije Jugoslavije. Drugi svetski rat usporio je njegov fudbalski razvoj, ali je odmah po oslobođenju, pre zvaničnog gašenja BSK-a, sa još nekim igračima postao član Crvene zvezde od njenog osnivanja 4. marta 1945. godine i njen prvi kapiten.

U Crvenoj zvezdi ostao je do kraja svoje igračke karijere i postao njena prva „zvezdaˮ. Važio je za jednog od najvećih sportista, a zbog svog ponašanja, kako prema saigračima, tako i prema protivnicima na terenu, smatran je „gospodinom u kopačkamaˮ. Tokom skoro decenije i po u klubu odigrao je malo manje od 600 utakmica i postigao više od 250 golova. Sa Zvezdom je osvojio pet šampionskih titula i četiri nacionalna kupa. Poslednju utakmicu odigrao je u finalu kupa 1958. godine protiv mostarskog Veleža, koju je Zvezda dobila sa 4:0.

Za reprezentaciju je igrao 59 puta i postigao 32 gola. Učestvovao je na dva svetska šampionata i dva olimpijska turnira na kojima je Jugoslavija oba puta bila poražena u finalima, prvi put od Švedske, a drugi put od legendarne mađarske „lake konjiceˮ, predvođene Puškašom.

Po okončanju igračke karijere, u inostranstvu  je završio višu trenersku školu i potom postao šef stručnog štaba Crvene zvezde. Na toj poziciji je bio 1960‒1966. godine. U tom periodu svoj klub doveo je do još tri šampionske titule i dva kupa države. Po odlasku iz Zvezde bio je član komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za sastav reprezentacije i selektor. Na tom mestu najveći uspeh bio mu je finale evropskog šampionata u Italiji 1968. godine i „nesrećno nepobeđenaˮ prva finalna utakmica protiv domaćina.

U neke od najzanimljivijih događaja iz njegove igračke karijere, kako zbog same igre, tako i zbog dešavanja van i oko terena bez sumnje spada par sledećih. Naime, igrajući za reprezentaciju na svetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine, izlazeći na teren udario je glavom o metalni poklopac tunela, te nije mogao da počne utakmicu. Pošto tada nije bilo izmena, dok mu se ukazivala lekarska pomoć, naš tim je već primio prvi gol, a kasnije još jedan, pa je tako Brazil pobedio sa 2:0, mada mnogi misle da bi priča bila drugačija da se Mitić nije povredio. Drugi događaj je onaj kada je Rajko izveo svoje saigrače sa terena tokom prvenstvene utakmice u Splitu protiv Splita, pri rezultatu 1:1, kada je kamen sa tribina pogodio njegovog saigrača Boru Kostića, nakon čega je FSJ kaznio skoro sve Zvezdine igrače sa po mesec dana neigranja.

Kada je završio i selektorsku karijeru, Mitić je intenzivnije počeo da se bavi novinarstvom i da pored komentarisanja za Sport, piše i za Tempo, odakle je 1983. godine i otišao u penziju.

Veliki igrač, kome su navijači skandirali „Rajko majkoˮ i prva „Zvezdina zvezdaˮ, preminuo je 29. marta 2008. godine. Sahranjen je u porodičnoj grobnici na beogradskom Novom groblju, a stadion Crvene zvezde danas nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1936. godine rođen je glumac i reditelj Ljubiša Samardžić;
1960. godine rođen je muzičar i dramaturg Milan Delčić Delča.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

savic_007_400x400
Prethodni članak

Rođen je košarkaš Zoran Savić

23622510_1682305221800934_6553008619720686209_n
Naredni članak

BEOGRAD: PORTRET PISCA — SELIMIRA RADULOVIĆA