AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pukovnik i dobrotvor Đoka Vlajković

Na današnji dan, 3. marta 1831. godine po jednom izvoru u neimenovanom mestu u Vojvodini, a po drugom u Beogradu, rođen je pukovnik srpske vojske i dobrotvor Đoka Vlajković. Osnovnu školu završio je Beogradu i potom upisao Licej, ali je rani gubitak oca 1839. godine i majke šest godina kasnije, uticao na njegovo dalje obrazovanje. Tada se obratio načelniku srpske vojske sa željom da stupi u vojsku, što se i dogodilo. Iste godine je upućen u junkersku vojnu školu u Rusiju, mada nema jasnih dokaza da li je i pohađao tu školu. Zna se da se u Srbiju nije vratio, već je stupio u austrijsku vojsku gde je oktobra 1847. godine proizveden za potporučnika. Sledeće godine pridružio se srpskom dobrovoljačkom odredu koji je organizovao Stevan Petrović – Knićanin i posebno se istakao u borbama protiv Mađara pri odbrani Srbobrana, za šta je dobio i prvo od mnogobrojnih odlikovanja – Medalju za hrabrost, nakon čega se sa mnogim dobrovoljcima vratio u Srbiju. Godine 1851. stupio je u rusku vojsku i potom učestvovao u Krimskom ratu, gde je ubrzo unapređen u čin oficira, a onda i u čin kapetana. Nakon ranjavanja 1855. godine ostao je bez jedne noge do kolena, te se dugo posle toga lečio u Odesi, ali se po oporavku ipak vratio u vojsku. Po okončanju Krimskog rata, sa činom kapetana i ruskom penzijom, ponovo je došao u Srbiju i jedno vreme mirno živeo u Beogradu. Međutim, dolaskom na vlast kneza Mihaila, Đoka je aktiviran kao tobdžijski kapetan, a događaji koji su usledili posle incidenta na Čukur-česmi omoguđili su mu da pokaže sve svoje znanje i hrabrost. Kada su se prilike malo smirile, posle turskog napuštanja gradova, Vlajković je postao upravnik vojne bolnice. Bio je i član Ujedinjene omladine srpske i zalagao se za rat sa Turcima i oslobođenje Kosova, zbog čega je dolazio u sukob sa namesništvom i konačno podneo ostavku na državnu službu. Po izbijanju Nevesinjske bune organizovao je dobrovoljačke čete, a sa izbijanjem srpsko-turskog rata 1876. godine još jednom se vojno aktivirao i unapređen je prvo u čin majora, da bi na kraju postao pukovnik, i učestvovao i u Drugom srpsko-turskom ratu. Penzionisan je oktobra 1879. godine, a ceo svoj imetak, koji je obuhvatao placeve na današnjem Trgu Nikole Pašića i na Vračaru, ostavio je u prosvetne svrhe. Višestruko odlikovan, kako domaćim tako i stranim odlikovanjima, Đoka Vlajković umro je avgusta 1883. godine u Beogradu, a odlukom Ministarstva prosvete iz tridesetih godina prošlog veka, u ulici koja nosi njegovo ime podignuta je reprezentativna zgrada sa bistom ovog ratnika i dobrotvora.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1878. godine potpisan je Sanstefanski mirovni ugovor između Rusije i Turske, kojim je Rusija pokušala da „Istočno pitanje“ reši u svoju korist stvaranjem Velike Bugarske, što je dovelo do Berlinskog kongresa tokom juna iste godine, kojim su odluke Sanstefanskog mirovnog ugovora revidirane;
1886. godine Srbija i Bugarska zaključile su Bukureštanski mir;
1922. godine umro je političar, novinar i počasni član Srpske kraljevske akademije, Vladimir Jovanović;
1944. godine rođen je književnik i novinar Radomir Andrić;
1965. godine rođena je peta „Zvezdina zvezda“, fudbaler Dragan Stojković Piksi;
2010. godine umro je slikar, književnik i novinar Momo Kapor.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1974_vma-01
Prethodni članak

Osnovana je preteča VMA u Beogradu

Grbsdcrvenazvezda
Naredni članak

Osnovano je Sportsko društvo „Crvena zvezda“