АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је први надзорник пошта у Србији Јаков Јакшић

На данашњи дан, 2. новембра 1774. године у Угриновцима је рођен командант, управник штампарије, трговац и први надзорник пошта у Србији Јаков Поповић, познатији касније као Јаков Јакшић.

Након што је радио као трговац у Пешти, током Првог српског устанка дошао је у Србију и био егзирцир-мајстор, ађутант капетана М. Ђурковића. Поправио је кулу Јакшића на београдској тврђави, због чега је прозван Јакшић. Био је главни благајник кнеза Милоша и извршио је прву финансијску реформу у Србији. По пресељењу из Крагујевца у Београд подигао је кућу на Сењаку, у данашњој Улици краља Вукашина, где је његов син Владимир вршио једно од првих метеоролошка посматрања код нас.

Указом кнеза Милоша, Јаков Јакшић је 1835. године постао и први надзорник пошта у Србији, са задатком да их организује, уреди и управља њима.

Преминуо је 29. јануара 1848. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1796. године рођен је историчар и политичар Јован Гавриловић;
1933. године рођена је глумица Јелена Јовановић Жигон.
1963. године умро је српски шахиста, велемајстор Борислав Бора Костић;
1970. године умро је краљ Петар II Карађорђевић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

Европа и Срби: Драга Илић Јонаш о српском језику и нашој инфериорности

moskovljevic
Наредни чланак

Рођен је лингвиста, филолог и професор Милош Московљевић