AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, književnik Dragan Velikić

Na današnji dan, 3. jula 1953. godine u Beogradu je rođen književnik Dragan Velikić. Nakon što je diplomirao svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92 i pisao je kolumne za „Nin“, „Vreme“, „Danas“ i „Reporter“. Od  2005. do 2009. godine bio je ambasador naše zemlje u Beču. Danas živi u Beogradu, a među delima koja je objavio, najznačajniji su mu romani Via Pula, Ruski prozor i Islednik, a za poslednja dva dobio je i više nagrada, među kojima su dve NIN-ove, Nagrada „Meša Selimović“, Nagrada „Kočićevo pero“ i druge.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1841. godine rođen je pesnik Mita Popović;
1898. godine rođen je lekar, fudbaler i fudbalski radnik Mihailo Andrejević;
1928. godine rođen je dr Slobodan Vitanović, književik, prevodilac, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i osnivač i predsednik Društa prijatelja Francuske;
1939. godine rođen je književnik Ljubivoje Ršumović;
1952. godine umro je industrijalac i gradonačelnik Beograda Vlada Ilić;
1970. godine umro je arhitekta Milutin Borisavljević.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pekic
Prethodni članak

Umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić

1467631681634
Naredni članak

Rođen je lekar, profesor i akademik Kosta Todorović