АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је прошлогодишњи добитник НИН-ове награде, књижевник Драган Великић

На данашњи дан, 3. јула 1953. године у Београду је рођен књижевник Драган Великић. Након што је дипломирао светску књижевност на Филолошком факултету у Београду, био је уредник издавачке делатности Радија Б92 и писао је колумне за „Нин“, „Време“, „Данас“ и „Репортер“. Од  2005. до 2009. године био је амбасадор наше земље у Бечу. Данас живи у Београду, а међу делима која је објавио, најзначајнији су му романи Via Pula, Руски прозор и Иследник, а за последња два добио је и више награда, међу којима су две НИН-ове, Награда „Меша Селимовић“, Награда „Кочићево перо“ и друге.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1841. године рођен је песник Мита Поповић;
1898. године рођен је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић;
1928. године рођен је др Слободан Витановић, књижевик, преводилац, професор Филозофског факултета у Београду и оснивач и председник Друшта пријатеља Француске;
1939. године рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић;
1952. године умро је индустријалац и градоначелник Београда Влада Илић;
1970. године умро је архитекта Милутин Борисављевић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pekic
Претходни чланак

Умро је књижевник, сценариста, драматург и академик Борислав Пекић

1467631681634
Наредни чланак

Рођен је лекар, професор и академик Коста Тодоровић