АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је професор и академик Слободан Рибникар

На данашњи дан, 24. маја 1929. године у Београду је рођен професор и академик Слободан Рибникар.  Докторирао је на Природно-математичком факултету у Београду, 1958. године, а област рада била му је физичка хемија. Био је професор на Природно-математичком факултету у Београду, редовни члан САНУ, члан Уније европских хемијских часописа, Српског хемијског друштва, Друштва физикохемичара Србије, Одбора за физичку хемију и Међуакадемијског одбора за молекуларна истраживања. У САНУ је обављао функцију заменика секретара Одељења природно-математичких наука и заменика секретара Одељења хемијских и биолошких наука. За свој рад добио је више одликовања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Орден рада са црвеном заставом, као и бројне повеље и плакете. Овај научник је својим визионарским и интердисциплинарним приступом дао велики допринос развоју физичко- хемијских наука у Србији и свету, и објавио мноштво научних радова из области међумолекулских интеракција и молекулске спектроскопије, који су веома запажени и цитирани у иностраној научној литератури. Слободан Рибникар преминуо је 15. јануара 2008. године, у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1896. године у Београду је у оквиру београдског Гимнастичког друштва „Соко“ основана Лоптачка секција, што је био зачетак фудбала у тадашњој Краљевини Србији;
1875. године, рођен је Теодор Тарановски, руски правник и историчар који је након револуције у Русији емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где је наставио своје научно стваралаштво и постао члан Српске краљевске академије;
1926. године у Београду је отворена Универзитетска библиотека;
1938. године рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић;
1970. године у Љубљани је завршено 6. светско првенство у кошарци, на коме је репрезентација СФРЈ први пут постала првак света.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora (grb grada i titula carice)
Претходни чланак

Нај@Сомбор - Повеља слободног и краљевског града Сомбора

milutinac
Наредни чланак

Стрељан је фудбалер и лекар, Милутин Ивковић Милутинац