АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је професор и академик Слободан Рибникар

На данашњи дан, 15. јануара 2008. године у Београду је умро физичар, професор Универзитета у Београду и академик Слободан Рибникар.

Рођен је 24. маја 1929. године, такође у главном граду, где је и докторирао на Природно-математичком факултету 1958. године, а област рада била му је физичка хемија. Био је професор на Природно-математичком факултету у Београду, редовни члан САНУ, члан Уније европских хемијских часописа, Српског хемијског друштва, Друштва физикохемичара Србије, Одбора за физичку хемију и Међуакадемијског одбора за молекуларна истраживања. У САНУ је обављао функцију заменика секретара Одељења природно-математичких наука и заменика секретара Одељења хемијских и биолошких наука.

За свој рад добио је више одликовања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Орден рада са црвеном заставом, као и бројне повеље и плакете. Овај научник је својим визионарским и интердисциплинарним приступом дао велики допринос развоју физичко-хемијских наука у Србији и свету. Oбјавио je и мноштво научних радова из области међумолекулских интеракција и молекулске спектроскопије, који су веома запажени и цитирани у иностраној научној литератури.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1804. године почела је „сеча кнезоваˮ;
1893. године рођен је политичар и председник владе Драгиша Цветковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

paskaljevic
Претходни чланак

Рођен је глумац Михајло Бата Паскаљевић

maxresdefault
Наредни чланак

ПУТЕВИМА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА