AktuelnostiNa današnji dan

Rođen je producent, snimatelj i reditelj Kosta Novaković

Na današnji dan, 3. juna 1895. godine u Čačku je rođen producent, snimatelj i reditelj Kosta Novaković.

Nakon što je srednju školu završio u Kragujevcu, tokom Prvog svetskog rata se sa vojskom povukao preko Albanije, boravio u Solunu i posle rata 1923. godine u Zagrebu završio farmaciju.

Jedno vreme je tu radio kao apotekar, sve vreme se amaterski baveći fotografijom, da bi 1925. godine u Beogradu otvorio sopstvenu drogeriju, kupio filmsku kameru i počeo ozbiljno da se bavi filmom. Osnovao je preduzeće Novaković film, otvorio studio za proizvodnju filmova i filmsku laboratoriju, počeo sa distribucijom stranih filmova, i 1929. godine zakupio najstariji domaći bioskop Pariz na Terazijama, promenivši mu ime u Novaković, kao i još dva beogradska bioskopa.

Do Drugog svetskog rata je proizveo i snimio mnoštvo dokumentarnih i naručenih filmova, među kojima se ističu Novakovića žurnal, koji je od druge polovine dvadesetih godina do kraja tridesetih redovno pratio zbivanja u glavnom gradu i Grešnica bez greha, igrani, celovečernji film zbog kog je morao da proda svoju dorgeriju da bi obezbedio sredstva za njegovo snimanje.

Iako je film imao uspeha kako kod gledalaca tako i kod kritike, nikada nije uspeo da povrati uloženi novac, te se tridesetih godina Novakovićeva delatnost smanjila i svela uglavnom na naručene filmove, a jedan od njih je bio i onaj koji je 1939. od njega naručio

Odbor za proslavu pet stotina pedesete godišnjice Kosovske bitke, i do čije konačne realizacije, i pored nekih snimljenih delova, nažalost nije došlo.

Za vreme Drugog svetskog rata se nije bavio snimanjem, a po oslobođenju je postao jedan od predavača na kursu za filmske snimatelje u organizaciji Filmske sekcije Vrhovnog štaba NOV i POJ, i potom snimatelj u Foto-filmskom zavodu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kosta Novaković, jedan od pionira i najznačajnijih stvaralaca srpske predratne filmske indrustrije, preminuo je 1. decembra 1953. godine u Beogradu, a delimično sačuvan njegov opus u arhivu Jugoslovenske kinoteke danas predstavlja neproceljivu filmsku i istorijsku građu o vremenu iz kog potiče.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1877. godine rođen je slikar Kosta Miličević;
1889. godine rođen je socijalista, novinar i profesor Kosta Novaković;
1892. godine rođen je matematičar, profesor univerziteta i akademik Radivoj Kašanin;
1892. godine okončan je Teslin prvi i poslednji boravak u Beogradu;
1930. godine rođen je vajar i teoretičar umetnosti Kosta Bogdanović;
1941. godine počeo je ustanak Srba protiv ustaša u Hercegovini;
1963. godine rođena je glumica Anica Dobra;
1995. godine umro je glumac Dušan Bulajić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stojkovic
Prethodni članak

Umro je književnik, naučnik i profesor Atanasije Stojković

401px-Stevan_Raickovic
Naredni članak

SIMA PANDUROVIĆ – ŽIVOJIN SIMIĆ – STEVAN RAIČKOVIĆ