АктуелностиНа данашњи дан

Рођен је продуцент, сниматељ и редитељ Коста Новаковић

На данашњи дан, 3. јуна 1895. године у Чачку је рођен продуцент, сниматељ и редитељ Коста Новаковић.

Након што је средњу школу завршио у Крагујевцу, током Првог светског рата се са војском повукао преко Албаније, боравио у Солуну и после рата 1923. године у Загребу завршио фармацију.

Једно време је ту радио као апотекар, све време се аматерски бавећи фотографијом, да би 1925. године у Београду отворио сопствену дрогерију, купио филмску камеру и почео озбиљно да се бави филмом. Основао је предузеће Новаковић филм, отворио студио за производњу филмова и филмску лабораторију, почео са дистрибуцијом страних филмова, и 1929. године закупио најстарији домаћи биоскоп Париз на Теразијама, променивши му име у Новаковић, као и још два београдска биоскопа.

До Другог светског рата је произвео и снимио мноштво документарних и наручених филмова, међу којима се истичу Новаковића журнал, који је од друге половине двадесетих година до краја тридесетих редовно пратио збивања у главном граду и Грешница без греха, играни, целовечерњи филм због ког је морао да прода своју доргерију да би обезбедио средства за његово снимање.

Иако је филм имао успеха како код гледалаца тако и код критике, никада није успео да поврати уложени новац, те се тридесетих година Новаковићева делатност смањила и свела углавном на наручене филмове, а један од њих је био и онај који је 1939. од њега наручио

Одбор за прославу пет стотина педесете годишњице Косовске битке, и до чије коначне реализације, и поред неких снимљених делова, нажалост није дошло.

За време Другог светског рата се није бавио снимањем, а по ослобођењу је постао један од предавача на курсу за филмске сниматеље у организацији Филмске секције Врховног штаба НОВ и ПОЈ, и потом сниматељ у Фото-филмском заводу Медицинског факултета у Београду.

Коста Новаковић, један од пионира и најзначајнијих стваралаца српске предратне филмске индрустрије, преминуо је 1. децембра 1953. године у Београду, а делимично сачуван његов опус у архиву Југословенске кинотеке данас представља непроцељиву филмску и историјску грађу о времену из ког потиче.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1877. године рођен је сликар Коста Миличевић;
1889. године рођен је социјалиста, новинар и професор Коста Новаковић;
1892. године рођен је математичар, професор универзитета и академик Радивој Кашанин;
1892. године окончан је Теслин први и последњи боравак у Београду;
1930. године рођен је вајар и теоретичар уметности Коста Богдановић;
1941. године почео је устанак Срба против усташа у Херцеговини;
1963. године рођена је глумица Аница Добра;
1995. године умро је глумац Душан Булајић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

stojkovic
Претходни чланак

Умро је књижевник, научник и професор Атанасије Стојковић

401px-Stevan_Raickovic
Наредни чланак

СИМА ПАНДУРОВИЋ – ЖИВОЈИН СИМИЋ – СТЕВАН РАИЧКОВИЋ