AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pravnik, violinista i kompozitor Milutin Popović Zahar

Na današnji dan, 12. oktobra 1938. godine, u Krupnju je rođen pravnik, violinista i kompozitor Milutin Popović Zahar.

Nakon osnovne škole, gimnazije i niže muzičke škole koje je završio u Loznici, u Beogradu je diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu.

Još u Loznici postao je prva violina Gradskog orkestra klasične muzike pri Kulturnom društvu Vuk Karadžić, a u prestonici je uporedo sa studiranjem pohađao i srednju muzičku školu, u klasi profesora Tripa Simonutija.

Od 1960. godine bio je član KUD-a Ivo Lola Ribar, a ubrzo je postao i šef orkestra, sa kojim je kao solista, aranžer i dirigent proputovao dobar deo planete.

Krajem sedamdesetih godina je napustio Lolu i započeo solo karijeru, učestvujući na manifestacijama i smotrama narodne, starogradske i pop muzike.

Pored pobeda na festivalima i mnogih nagrada i priznanja koja je dobio, poznat je i po tome što je promovisao brojne pevače i pevačice, a Lepa Brena, Gordana Lazarević, Merima Njegomir, Miroslav Ilić i Miki Jevremović samo su neki od njih.

Milutin Popović Zahar je takođe imao i svoje TV emisije, u okviru kojih su njegove kompozicije izvođene u klasičnim i džez aranžmanima od strane umetnika kao što su Stefan Milenković i Jovan Kolundžija, a među njima su najpoznatije: Od Vardara pa do Triglava, Hej Jugosloveni, Vidovdan, Svilen Konac, Vino točim a vino ne pijem, Ivanova Korita i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođena je slikarka Nadežda Petrović;
1879. godine rođena je književnica Danica Marković;
1897. godine  u Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića i sahranjeni u porti Saborne crkve, gde i danas počivaju;
1915. godine umro je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču;
2013. godine preminuo je reditelj Jovan Ristić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

326197_1200_1200px
Prethodni članak

PRIKAZ NOVOG ROMANA SLOBODANA VLADUŠIĆA: Svjedočanstvo o autentičnom iskustvu

pexels-photo-264787
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ