АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је правник, виолиниста и композитор Милутин Поповић Захар

На данашњи дан, 12. октобра 1938. године, у Крупњу је рођен правник, виолиниста и композитор Милутин Поповић Захар.

Након основне школе, гимназије и ниже музичке школе које је завршио у Лозници, у Београду је дипломирао и магистрирао на Правном факултету.

Још у Лозници постао је прва виолина Градског оркестра класичне музике при Културном друштву Вук Караџић, а у престоници је упоредо са студирањем похађао и средњу музичку школу, у класи професора Трипа Симонутија.

Од 1960. године био је члан КУД-а Иво Лола Рибар, а убрзо је постао и шеф оркестра, са којим је као солиста, аранжер и диригент пропутовао добар део планете.

Крајем седамдесетих година је напустио Лолу и започео соло каријеру, учествујући на манифестацијама и смотрама народне, староградске и поп музике.

Поред победа на фестивалима и многих награда и признања која је добио, познат је и по томе што је промовисао бројне певаче и певачице, а Лепа Брена, Гордана Лазаревић, Мерима Његомир, Мирослав Илић и Мики Јевремовић само су неки од њих.

Милутин Поповић Захар је такође имао и своје ТВ емисије, у оквиру којих су његове композиције извођене у класичним и џез аранжманима од стране уметника као што су Стефан Миленковић и Јован Колунџија, а међу њима су најпознатије: Од Вардара па до Триглава, Хеј Југословени, Видовдан, Свилен Конац, Вино точим а вино не пијем, Иванова Корита и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођена је сликарка Надежда Петровић;
1879. године рођена је књижевница Даница Марковић;
1897. године  у Београд су из Беча пренети посмртни остаци Вука Стефановића Караџића и сахрањени у порти Саборне цркве, где и данас почивају;
1915. године умро је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
2013. године преминуо је редитељ Јован Ристић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

326197_1200_1200px
Претходни чланак

ПРИКАЗ НОВОГ РОМАНА СЛОБОДАНА ВЛАДУШИЋА: Свједочанство о аутентичном искуству

pexels-photo-264787
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ