AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pravnik i književnik Milutin Uskoković

Na današnji dan, 16. juna 1884. godine u Užicu je rođen pravnik i književnik Milutin Uskoković.

Nakon osnovne škole i prvih šest razreda gimnazije koje je učio u rodnom gradu, školovanje je nastavio u Beogradu, tu završio poslednja dva razreda gimnazije i studije prava, i 1910. godine u Ženevi odbranio doktorsku disertaciju.

Svoje radove je objavljivao još od 1901. godine, te je tokom studentskih dana sarađivao sa mnogim listovima, kao što su Politika, Srpski književni glasnik, Brankovo kolo, Bosanska vila, Letopis matice srpske i drugi.

Takođe je bio praktikant u brojnim državnim institucijama, te po povratku iz inostranstva radio u različitim ministarstvima.

Iako je tokom kratkog života objavio samo pet knjiga, svojim književnim stvaralaštvom je ostavio dubok trag u našoj književnosti, prekidajući vezu sa realističkom tradicijom srpske književnosti i stvarajući takozvani beogradski književni roman.

Nije ga interesovala seoska problematika, već se zanimao za ekonomsko propadanje manjih gradova i prerastanje Beograda u moderan grad, te okolnosti, situacije i ljudi s kojima su se došljaci poput njega u tom periodu s početka prošlog veka susretali.

Za vreme povlačenja srpske vojske i dela naroda 1915. godine tokom Prvog svetskog rata, stigao je 13. oktobra u Kuršumliju.

Tu je dva dana kasnije, jednog kišnog i sivog podneva, Milutin Uskoković sebi oduzeo život, utopivši se u viru reke Toplice.

Sahranjen je na kuršumlijskom groblju, a tek nekoliko decenija posle njegove smrti su mu u tom gradu i Užicu podignute spomen-biste, dok je književna nagrada koja nosi ime ovog pravnika i književnika ustanovnjena početkom devedesetih godina.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine rođen je slikar Paja Jovanović;
1866. godine rođen je istoričar, profesor, političar i akademik Dragoljub Draža Pavlović;
1930. godine umro je filolog, političar, državnik i akademik Ljubomir Stojanović;
1931. godine rođen je glumac Pavle Minčić;
1944. godine na Visu je sklopljen sporazum Tito-Šubašić, o odnosima Narodno-oslobodilačkog pokreta i Vlade Jugoslavije u emigraciji;
1946. godine umro je srpski kompozitor, muzikolog, muzički kritičar, folklorista i muzički pedagog Miloje Milojević;
1954. godine osnovan je Muzej Prvog srpskog ustanka, iz koga će se kasnije razviti Istorijski muzej Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Bekim-Fehmiu-00000186243
Prethodni članak

Umro je glumac Bekim Fehmiju

Knez_Lazar,_Vladislav_Titelbah
Naredni članak

KNEZ LAZAR (1372–1389)