АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је правник и књижевник Милутин Ускоковић

На данашњи дан, 16. јуна 1884. године у Ужицу је рођен правник и књижевник Милутин Ускоковић.

Након основне школе и првих шест разреда гимназије које је учио у родном граду, школовање је наставио у Београду, ту завршио последња два разреда гимназије и студије права, и 1910. године у Женеви одбранио докторску дисертацију.

Своје радове је објављивао још од 1901. године, те је током студентских дана сарађивао са многим листовима, као што су Политика, Српски књижевни гласник, Бранково коло, Босанска вила, Летопис матице српске и други.

Такође је био практикант у бројним државним институцијама, те по повратку из иностранства радио у различитим министарствима.

Иако је током кратког живота објавио само пет књига, својим књижевним стваралаштвом је оставио дубок траг у нашој књижевности, прекидајући везу са реалистичком традицијом српске књижевности и стварајући такозвани београдски књижевни роман.

Није га интересовала сеоска проблематика, већ се занимао за економско пропадање мањих градова и прерастање Београда у модеран град, те околности, ситуације и људи с којима су се дошљаци попут њега у том периоду с почетка прошлог века сусретали.

За време повлачења српске војске и дела народа 1915. године током Првог светског рата, стигао је 13. октобра у Куршумлију.

Ту је два дана касније, једног кишног и сивог поднева, Милутин Ускоковић себи одузео живот, утопивши се у виру реке Топлице.

Сахрањен је на куршумлијском гробљу, а тек неколико деценија после његове смрти су му у том граду и Ужицу подигнуте спомен-бисте, док је књижевна награда која носи име овог правника и књижевника установњена почетком деведесетих година.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1859. године рођен је сликар Паја Јовановић;
1866. године рођен је историчар, професор, политичар и академик Драгољуб Дража Павловић;
1930. године умро је филолог, политичар, државник и академик Љубомир Стојановић;
1931. године рођен је глумац Павле Минчић;
1944. године на Вису је склопљен споразум Тито-Шубашић, о односима Народно-ослободилачког покрета и Владе Југославије у емиграцији;
1946. године умро је српски композитор, музиколог, музички критичар, фолклориста и музички педагог Милоје Милојевић;
1954. године основан је Музеј Првог српског устанка, из кога ће се касније развити Историјски музеј Србије.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Bekim-Fehmiu-00000186243
Претходни чланак

Умро је глумац Беким Фехмију

Knez_Lazar,_Vladislav_Titelbah
Наредни чланак

КНЕЗ ЛАЗАР (1372–1389)