AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je političar i ministar u Kraljevini SHS, Milorad Drašković

Na današnji dan, 10. aprila 1873. godine u naselju Polom kod Gornjeg Milanovca, rođen je političar i ministar u Kraljevini SHS Milorad  Drašković.

Nakon što je završio Pravni fakultet u Beogradu, otišao je u inostranstvo i boravio u Švajcarskoj i Francuskoj, gde se specijalizovao za mlekarstvo.

Bio je član Samostalne radikalne stranke, i kao takav jedno vreme bio proteran iz Srbije, ali je po povratku u zemlju 1900. godine u Smederevu otvorio najsavremeniju mlekaru u Srbiji.

Ubrzo je postao ministar narodne privrede i poslanik, i 1908. godine prodao mlekaru i kao direktor Izvozne banke prešao u Beograd. Godine 1914. je postao ministar građevine i saobraćaja, a tokom povlačenja preko Albanije je obavljao dužnost ministra vojnog.

Posle Prvog svetskog rata je učestvovao na pregovorima u Parizu oko pitanja ratne odštete i 1921. godine postao ministar unutrašnjih poslova.

Na tom položaju je bio i kada je na njega, kao autora Obznane, koja je bila uperena protiv Komunističke partije, izvršen atentat.

Milorad Drašković je ubijen 21. jula 1921. godine u Delnicama, a telo mu je potom preneto u Beograd i sahranjen je na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1852. godine rođen je pravnik, diplomata i ministar pravde Kosta Hristić;
1929. godine rođen je kompozitor i akademik Dušan Radić;
1945. godine umrla je književnica, putnik i dobrotvor Jelena Dimitrijević;
1954. godine poginuo je slikar Igor Vasiljev;
1946. godine rođen je Vlada Janković Džet;
1948. godine rođen je novinar i automobilista Predrag Peca Dobrohotov;
2018. godine umrla je glumica Jelena Jovanović Žigon.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Nikola_Pasic_1
Prethodni članak

NIKOLA PAŠIĆ: Za to sam se celoga veka borio

800px-D.Avramović_JoakimVujic_1845
Naredni članak

AKTIVIRANJE LETEĆEG DILETANTSKOG POZORIŠTA