АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је политичар и министар у Краљевини СХС, Милорад Драшковић

На данашњи дан, 10. априла 1873. године у насељу Полом код Горњег Милановца, рођен је политичар и министар у Краљевини СХС Милорад  Драшковић.

Након што је завршио Правни факултет у Београду, отишао је у иностранство и боравио у Швајцарској и Француској, где се специјализовао за млекарство.

Био је члан Самосталне радикалне странке, и као такав једно време био протеран из Србије, али је по повратку у земљу 1900. године у Смедереву отворио најсавременију млекару у Србији.

Убрзо је постао министар народне привреде и посланик, и 1908. године продао млекару и као директор Извозне банке прешао у Београд. Године 1914. је постао министар грађевине и саобраћаја, а током повлачења преко Албаније је обављао дужност министра војног.

После Првог светског рата је учествовао на преговорима у Паризу око питања ратне одштете и 1921. године постао министар унутрашњих послова.

На том положају је био и када је на њега, као аутора Обзнане, која је била уперена против Комунистичке партије, извршен атентат.

Милорад Драшковић је убијен 21. јула 1921. године у Делницама, а тело му је потом пренето у Београд и сахрањен је на Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1852. године рођен је правник, дипломата и министар правде Коста Христић;
1929. године рођен је композитор и академик Душан Радић;
1945. године умрла је књижевница, путник и добротвор Јелена Димитријевић;
1954. године погинуо је сликар Игор Васиљев;
1946. године рођен је Влада Јанковић Џет;
1948. године рођен је новинар и аутомобилиста Предраг Пеца Доброхотов;
2018. године умрла је глумица Јелена Јовановић Жигон.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Nikola_Pasic_1
Претходни чланак

НИКОЛА ПАШИЋ: За то сам се целога века борио

800px-D.Avramović_JoakimVujic_1845
Наредни чланак

АКТИВИРАЊЕ ЛЕТЕЋЕГ ДИЛЕТАНТСКОГ ПОЗОРИШТА