AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac Veljko Milićević

Na današnji dan, 14. januara 1886. godine u Čagliću je rođen književnik Veljko Milićević. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Donjem Lapcu u Lici, zatim u Gospiću, Zagrebu i  Beogradu, a studirao je u Ženevi, Londonu i Parizu, da bi se po povratku zaposlio u redakciji lista „Narod“ u Sarajevu. Tokom balkanskih ratova je bio ratni dopisnik i dobrovoljac, pa onda šef Presbiroa u Francuskoj i ministar Crnogorske vlade u emigraciji. Posle Prvog svetskog rata živeo je u Beogradu i bio novinar „Vremena“ i „Politike“, te sarađivao i sa mnogim drugim listovima, i bavio se prevođenjem. Što se njegovog književnog stvaralaštva tiče, ono nije obimno, a čine ga pripovetke, romani i eseji, u kojima je uglavnom slikao teška duhovna stanja, umor od života i klonulost, i kako je Skerlić primetio „upavši u novinarstvo, on je gotovo napustio književni rad i istrošio svoj talenat“. Neka od njegovih dela su „Bespuće“, „Mrtvi životi“, „Opsene“ i druga. Veljko Milićević umro je 5. novembra 1929. godine u Beogradu, a danas jedna ulica u glavnom gradu nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1236. godine umro je Sveti Sava;
1890. rođen je slikar Petar Dobrović;
1892. godine rođen je filolog, profesor i akademik Miloš Đurić;
1897. godine rođen je istoričar, profesor Univerziteta u Beogradu i akademik Vasa Čubrilović;
1923. godine rođen je glumac Mihajlo Bata Paskaljević;
1924. godine rođena je balerina, koreograf i pedagog Mira Sanjina;
1929. godine rođen je reditelj, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pisac i filmski teoretičar, Aleksandar Saša Petrović;
1929. godine rođen je istoričar umetnosti, likovni kritičar i profesor Univerziteta u Beogradu, Lazar Trifunović;
1991. godine umro je filolog, profesor Univerziteta u Beogradu i akademik Mihailo Stevanović;
1914. godine preminuo je matematičar i profesor Milutin Dostanić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

isakovic
Prethodni članak

Umro je književnik i akademik Antonije Isaković

seca-knezova
Naredni članak

Počela je seča knezova