LjudiNa današnji dan

Rođen je slikar Uroš Predić

Na današnji dan, 7. decembra 1857. godine u Orlovatu je rođen jedan od najvećih srpskih slikara i član SANU, Uroš Predić. Školovao se u rodnom mestu i Pančevu, a slikarstvo je studirao u Beču, gde je kao veoma istaknuti đak Akademije dobio Gundelovu nagradu. Pošto je završio Likovnu akademiju radio je u ateljeu profesora Gripenkerla, postao je asistent na Akademiji, i tokom tog perioda izradio je niz slika iz grčko-rimske mitologije i istorije za dvoranu Gornjeg doma Parlamenta u Beču, koje su kasnije tokom Drugog svetskog rata uništene. Godine 1885, zbog porodičnih obaveza odlazi iz Beča, i narednih godina boravi u rodnom Orlovatu, Novom Sadu, Starom Bečeju i Beogradu. Slike Uroša Predića, uz one Paje Jovanovića, predstavljaju najviši domet akademskog realizma kod nas. U svom stvaralaštvu Predić se pretežno posvetio portretu, žanru sa nacionalnim motivima i slikama istorijske tematike. Skoro da nema istaknute ličnosti iz političkog i kulturnog života Srbije s kraja XIX i početka XX veka koju on nije portretisao, a čuveni su njegovi portreti članova Srpske kraljevske akademije, zatim slike Na studencu, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Kosovka devojka i Bosansko-hercegovački begunci. U velikoj meri se bavio i oslikavanjem ikonostasa, te je ostao upamćen i kao poslednji veliki srpski ikonopisac, a među ikonostasima koje je uradio izdvajaju se onaj iz bečejske pravoslavne crkve i ikonostas u kapeli Bogdana Dunđerskog. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1896. godine, a za redovnog 1910. Bio je jedan od osnivača Umetničkog udruženja „Lada“ 1904. godine i njen dugogodišnji predsednik, kao i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i njegov prvi predsednik. Uroš Predić preminuo je 1953. godine u Beogradu, gde je živeo poslednjih skoro pola veka, a prema sopstvenoj želji sahranjen je na seoskom groblju u Orlovatu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1914. godine Narodna skupština Kraljevine Srbije usvojila je Nišku deklaraciju o ujedinjenju Južnih Slovena u jednu državu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

jakovljevic
Prethodni članak

Rođen je pisac Srpske trilogije – Stevan Jakovljević

Nikolaj_Petrovič_Krasnov
Naredni članak

Umro je arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov