ЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар Урош Предић

На данашњи дан, 7. децембра 1857. године у Орловату је рођен један од највећих српских сликара и члан САНУ, Урош Предић. Школовао се у родном месту и Панчеву, а сликарство је студирао у Бечу, где је као веома истакнути ђак Академије добио Гунделову награду. Пошто је завршио Ликовну академију радио је у атељеу професора Грипенкерла, постао је асистент на Академији, и током тог периода израдио је низ слика из грчко-римске митологије и историје за дворану Горњег дома Парламента у Бечу, које су касније током Другог светског рата уништене. Године 1885, због породичних обавеза одлази из Беча, и наредних година борави у родном Орловату, Новом Саду, Старом Бечеју и Београду. Слике Уроша Предића, уз оне Паје Јовановића, представљају највиши домет академског реализма код нас. У свом стваралаштву Предић се претежно посветио портрету, жанру са националним мотивима и сликама историјске тематике. Скоро да нема истакнуте личности из политичког и културног живота Србије с краја XIX и почетка XX века коју он није портретисао, а чувени су његови портрети чланова Српске краљевске академије, затим слике На студенцу, Весела браћа, Сироче на мајчином гробу, Косовка девојка и Босанско-херцеговачки бегунци. У великој мери се бавио и осликавањем иконостаса, те је остао упамћен и као последњи велики српски иконописац, а међу иконостасима које је урадио издвајају се онај из бечејске православне цркве и иконостас у капели Богдана Дунђерског. За дописног члана Српске краљевске акaдемије изабран је 1896. године, а за редовног 1910. Био је један од оснивача Уметничког удружења „Лада“ 1904. године и њен дугогодишњи председник, као и један од оснивача Удружења ликовних уметника у Београду 1919. године и његов први председник. Урош Предић преминуо је 1953. године у Београду, где је живео последњих скоро пола века, а према сопственој жељи сахрањен је на сеоском гробљу у Орловату.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1914. године Народна скупштина Краљевине Србије усвојила је Нишку декларацију о уједињењу Јужних Словена у једну државу.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jakovljevic
Претходни чланак

Рођен је писац Српске трилогије – Стеван Јаковљевић

Николај_Петрович_Краснов
Наредни чланак

Умро је архитекта Николај Петрович Краснов