AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac Slobodan Stanišić

Na današnji dan, 9. jula 1939. godine u Beogradu je rođen jedan od najčitanijih domaćih pisaca za decu i mlade, Slobodan Stanišić. U glavnom gradu je završio Filozofski fakultet i dramaturgiju na FDU-u, i već decenijama je prisutan u našem kulturnom životu i poznat, pored svojih dela, i po brojnim književnim susretima na kojima glumi, recituje i crta na licu mesta. Radio je karikature za mnoge domaće i strane listove i uređivao radio i televizijske programe, poput Programa 202 i Programa za decu i mlade RTS-a, kao i dečje časopise i listove „Neven“, „Lenji Gaša“, „Zmaj“, „Čika Jova“. Objavio je skoro stotinu knjiga romana, zbirki priča i pesama, a autor je i desetak antologija poezije, kao i scenarija za TV emisije i serije. Za svoj rad dobitnik je i skoro svih važnih nagrada i priznanja u oblasti dečjeg stvaralaštva, a neka od njih su „Zmajev štap“, nagrada Zmajevih dečjih igara za stvaralački doprinos izrazu u književnosti za decu, nagrada „Politikinog zabavnika“, „Dositejevo pero“ i druga. Dela su mu pored engleskog, ruskog, švedskog i mađarskog prevedena i na mnoge druge strane jezike, a u izboru časopisa „Danica“, koji izdaje Vukova zadužbina, proglašen je 2011. za ličnost godine. Mi mu ovom prilikom želimo srećan 77. rođendan.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1913. godine u Drugom balkanskom ratu završena je Bregalnička bitka;
1925. godine rođen je Borislav Stanković, košarkaš, trener i dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške organizacije;
1932. godine umrla je književnica Danica Marković;
1933. godine rođen je akdemik Aleksandar Marinčić;
1933. godine otvoren je Muzej Matice srpske;
1941. godine ustaše su u parku Maksimir streljale Božidara Adžiju, kasnije proglašenog za narodnog heroja.
1989. godine umro je srpski istoriograf Fedor Nikić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

reiss-2
Prethodni članak

Rođen je profesor Dr Arčibald Rajs

olga_skovran
Naredni članak

Rođena je koreograf i pedagog Olga Skovran