АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац Слободан Станишић

На данашњи дан, 9. јула 1939. године у Београду је рођен један од најчитанијих домаћих писаца за децу и младе, Слободан Станишић. У главном граду је завршио Филозофски факултет и драматургију на ФДУ-у, и већ деценијама је присутан у нашем културном животу и познат, поред својих дела, и по бројним књижевним сусретима на којима глуми, рецитује и црта на лицу места. Радио је карикатуре за многе домаће и стране листове и уређивао радио и телевизијске програме, попут Програма 202 и Програма за децу и младе РТС-а, као и дечје часописе и листове „Невен“, „Лењи Гаша“, „Змај“, „Чика Јова“. Објавио је скоро стотину књига романа, збирки прича и песама, а аутор је и десетак антологија поезије, као и сценарија за ТВ емисије и серије. За свој рад добитник је и скоро свих важних награда и признања у области дечјег стваралаштва, а нека од њих су „Змајев штап“, награда Змајевих дечјих игара за стваралачки допринос изразу у књижевности за децу, награда „Политикиног забавника“, „Доситејево перо“ и друга. Дела су му поред енглеског, руског, шведског и мађарског преведена и на многе друге стране језике, а у избору часописа „Даница“, који издаје Вукова задужбина, проглашен је 2011. за личност године. Ми му овом приликом желимо срећан 77. рођендан.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1913. године у Другом балканском рату завршена је Брегалничка битка;
1925. године рођен је Борислав Станковић, кошаркаш, тренер и дугогодишњи генерални секретар Међународне кошаркашке организације;
1932. године умрла је књижевница Даница Марковић;
1933. године рођен је акдемик Александар Маринчић;
1933. године отворен је Музеј Матице српске;
1941. године усташе су у парку Максимир стрељале Божидара Аџију, касније проглашеног за народног хероја.
1989. године умро је српски историограф Федор Никић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

reiss-2
Претходни чланак

Рођен је професор Др Арчибалд Рајс

olga_skovran
Наредни чланак

Рођена је кореограф и педагог Олга Сковран