AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac Skender Kulenović

Na današnji dan, 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu je rođen pisac Skender Kulenović. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, posle čega je išao u gimnaziju u Travniku, da bi zatim studirao pravo u Zagrebu. Pisanjem je počeo da se bavi još tokom gimnazijskih dana, objavivši zbirku soneta, a nastavio je zatim pišući za mnoge listove i časopise. Za vreme Drugog svetskog rata pridružio se partizanima, gde je nastavio da piše i uređuje listove „Bosanski udarnik“, „Glas“ i „Oslobođenje“, a zanimljivo je da je upravo u tom periodu stvorio i svoja najznačajnija dela, kao što su „Stojanka majka Knežopoljka“, „Pisma Jova Stanivuka“ i „Ševa“. Po oslobođenju je bio direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, urednik „Pregleda“, „Književnih novina“, „Nove misli“ i „Prosvete“, i jedno vreme dramaturg Narodnog pozorišta u Mostaru. Bio je član SANU i dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, poput Oktobarske nagrade Beograda, Sedmojulske nagrade, Partizanske spomenice i drugih. Skender Kulenović umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1878. godine rođen je Milan Nedić;
1914. godine rođen je Veljko Vlahović;
1945. godine potpisivanjem kapitulacije Japana na američkom ratnom brodu Misuri, posle bacanja dve američke atomske bombe na gradove Hirošimu i Nagasaki, zvanično je završen Drugi svetski rat;
2000. godine umro je džez-pijanista i vibrafonista Vladimir Vitas.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milica j
Prethodni članak

Umrla je balerina, pedagog, koreograf i baletski kritičar i istoričar Milica Jovanović

risto
Naredni članak

Rođen je književnik Risto Ratković