АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац Скендер Куленовић

На данашњи дан, 2. септембра 1910. године у Босанском Петровцу је рођен писац Скендер Куленовић. Основну школу завршио је у родном месту, после чега је ишао у гимназију у Травнику, да би затим студирао право у Загребу. Писањем је почео да се бави још током гимназијских дана, објавивши збирку сонета, а наставио је затим пишући за многе листове и часописе. За време Другог светског рата придружио се партизанима, где је наставио да пише и уређује листове „Босански ударник“, „Глас“ и „Ослобођење“, а занимљиво је да је управо у том периоду створио и своја најзначајнија дела, као што су „Стојанка мајка Кнежопољка“, „Писма Јова Станивука“ и „Шева“. По ослобођењу је био директор драме Народног позоришта у Сарајеву, уредник „Прегледа“, „Књижевних новина“, „Нове мисли“ и „Просвете“, и једно време драматург Народног позоришта у Мостару. Био је члан САНУ и добитник великог броја награда и признања, попут Октобарске награде Београда, Седмојулске награде, Партизанске споменице и других. Скендер Куленовић умро је 25. јануара 1978. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1878. године рођен је Милан Недић;
1914. године рођен је Вељко Влаховић;
1945. године потписивањем капитулације Јапана на америчком ратном броду Мисури, после бацања две америчке атомске бомбе на градове Хирошиму и Нагасаки, званично је завршен Други светски рат;
2000. године умро је џез-пијаниста и вибрафониста Владимир Витас.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milica j
Претходни чланак

Умрла је балерина, педагог, кореограф и балетски критичар и историчар Милица Јовановић

risto
Наредни чланак

Рођен је књижевник Ристо Ратковић