AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac Sima Pandurović

Na današnji dan, 14. aprila 1883. godine u Beogradu je rođen pesnik, estetičar, esejista, kritičar, dramatičar i prevodilac Sima Pandurović.

Gimnaziju i Filozofski fakultet je završio u Beogradu, posle čega je radio prvo kao profesor valjevske, pa onda kao profesor novootvorene Četvrte muške gimnazije u Beogradu.

Učestvovao je potom u Prvom svetskom ratu, ali je zbog bolesti pušten kući, da bi nakon jednog govora na zboru u Valjevu bio interniran u logor Boldogasonj, pa u Nežider, gde je proveo ostatak rata.

Po završetku rata je radio kao sekretar Ministarstva prosvete i pomoćnik upravnika Narodne biblioteke. Rano je počeo da piše pesme i da se bavi izdavanjem i uređivanjem časopisa.

Još kao student, sa grupom književnih istomišljenika, osnovao je časopis „Polet“, zatim je sa Disom uređivao Književnu nedelju, a posle Prvog svetskog rata je osnovao i uređivao časopis Misao.

Prevodio je Rasina, Rostana, Molijera, Žida i najviše Šekspira, a mesto u našoj književnosti zavredio je svojom ljubavnom, misaonom i rodoljubivom poezijom, čiji su osnovni motivi propali ideali, uništene ambicije, razočaranje i smrt.

Jedan je od osnivača srpske moderne, a svojim pesimizmom i tematskim izborom je bio blizak ekspresionistima. Posle Drugog svetskog rata osuđen je na pet godina gubitka nacionalne časti, zbog objavljivanja tekstova za vreme okupacije, učestvovanja u radu upravnog odbora Srpske književne zadruge i istupanja na Kolarčevom univerzitetu u društvu pojedinih visokih kvislinških zvaničnika.

Sima Pandurović je umro 27. avgusta 1960. godine u Beogradu.     

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1862. godine rođen je pesnik Vojislav Ilić;
1937. godine rođen je glumac Miroslav Bijelić;
1939. godine rođen je dramaturg i autor mnogih popularnih serija, Slobodan Novaković;
1947. godine umro je arhitekta Petar Bajalović;
1963. godine otvoren je Zavod za mentalno zdravlje u Beogradu;
1969. godine umro je istoričar književnosti i akademik Petar Kolendić;
2011. godine umro je književnik Branislav Brana Crnčević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

250px-KostaCukic
Prethodni članak

Rođen je je ekonomista i ministar prosvete i finansija Kosta Cukić

b3f7fa616fe89203013e9e2d20493a6e
Naredni članak

Veliki zemljotres je pogodio Crnu Goru