АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац Сима Пандуровић

На данашњи дан, 14. априла 1883. године у Београду је рођен песник, естетичар, есејиста, критичар, драматичар и преводилац Сима Пандуровић.

Гимназију и Филозофски факултет је завршио у Београду, после чега је радио прво као професор ваљевске, па онда као професор новоотворене Четврте мушке гимназије у Београду.

Учествовао је потом у Првом светском рату, али је због болести пуштен кући, да би након једног говора на збору у Ваљеву био интерниран у логор Болдогасоњ, па у Нежидер, где је провео остатак рата.

По завршетку рата је радио као секретар Министарства просвете и помоћник управника Народне библиотеке. Рано је почео да пише песме и да се бави издавањем и уређивањем часописа.

Још као студент, са групом књижевних истомишљеника, основао је часопис „Полет“, затим је са Дисом уређивао Књижевну недељу, а после Првог светског рата је основао и уређивао часопис Мисао.

Преводио је Расина, Ростана, Молијера, Жида и највише Шекспира, а место у нашој књижевности завредио је својом љубавном, мисаоном и родољубивом поезијом, чији су основни мотиви пропали идеали, уништене амбиције, разочарање и смрт.

Један је од оснивача српске модерне, а својим песимизмом и тематским избором је био близак експресионистима. После Другог светског рата осуђен је на пет година губитка националне части, због објављивања текстова за време окупације, учествовања у раду управног одбора Српске књижевне задруге и иступања на Коларчевом универзитету у друштву појединих високих квислиншких званичника.

Сима Пандуровић је умро 27. августа 1960. године у Београду.     

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1862. године рођен је песник Војислав Илић;
1937. године рођен је глумац Мирослав Бијелић;
1939. године рођен је драматург и аутор многих популарних серија, Слободан Новаковић;
1947. године умро је архитекта Петар Бајаловић;
1963. године отворен је Завод за ментално здравље у Београду;
1969. године умро је историчар књижевности и академик Петар Колендић;
2011. године умро је књижевник Бранислав Брана Црнчевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-KostaCukic
Претходни чланак

Рођен је је економиста и министар просвете и финансија Коста Цукић

b3f7fa616fe89203013e9e2d20493a6e
Наредни чланак

Велики земљотрес је погодио Црну Гору