АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац, сценариста и добитник „Оскараˮ Стојан Стив Тешић

На данашњи дан, 29. септембра 1942. године у Ужицу је рођен писац, сценариста и добитник Оскара Стојан Тешић.

Са мајком и сестром се преселио у Сједињене Амричке Државе када му је било четрнаест година, где му је још од 1944. у емиграцији живео отац.

Тамо је студирао руски језик и књижевност на Индијана универзитету, а магистрирао је и прве позоришне комаде написао на Колумбија универзитету.

Његови комади су се потом играли на многим позоришним сценама широм Америке, Европе и Русије, а за сценарио филма Четири пријатеља је 1980. године добио Оскара. Написао је такође и два романа.

Више пута је током живота посећивао Ужице, а током рата у Југославији је писао чланке у Америци, покушавајући да објасни ствари из другачијег угла од оног како се на Западу посматрају.

Стив Тешић је умро изненада од срчаног удара 1. јула 1996. године у Канади. Након што је кремиран, пепео му је по сопственој жељи супруга расула дуж реке у југозападном делу Колорада, где је волео да борави.

Од пре неколико година у Ужицу, на кући где су живели као подстанари, постоји спомен-плоча са његовим ликом, као и мурал у центру града.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1839. године рођен је археолог, историчар уметности и академик Михаило Валтровић;
1851. године рођен је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић;
1922. године рођена је вајарка и академик Олга Јеврић;
2010. године умро је композитор Војислав Воки Костић;
2011. године умрла је пијанисткиња и педагог Вера Вељков-Медаковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

photo-1533973437338-97c56526f17c
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ