AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac, lekar i naučnik Laza Lazarević

Na današnji dan, 13. maja 1851. godine u Šapcu je rođen pisac, lekar i naučnik Laza Lazarević.

Za nepunih četrdeset godina života, ostavio je mnogo iza sebe kako u književnosti tako i u medicini. Završio je Visoku školu u Beogradu, a medicinu u Berlinu.

Živeo je i radio u Beogradu, osnovao Rezervnu vojnu bolnicu, bio redovni član Odbora za nauke, Odbora za širenje nauka i književnosti u narodu Srpskog učenog društva, dopisni član Srpske kraljevske akademije, šef Unutrašnjeg dela Opšte državne bolnice i lični lekar kralja Milana Obrenovića.

Na osnovu svojih radova utemeljivač je neurologije u Srbiji i jedan od pionira ove grane medicine u Evropi. Najznačajniji radovi su mu u vezi sa simptomima išijasa, a bavio se i hirurgijom, akušerstvom, kao i ispitivanjem dejstva lekova i vakcinacijom.

U književnosti se smatra začetnikom psihološkog romana i jednim od najboljih naših realista. Iako je napisao samo devet pripovedaka, ta dela sa snažnom unutrašnjom dramatikom imaju klasičnu vrednost, a najpoznatija su Prvi put s ocem na jutrenje, Sve će to narod pozlatiti i Švabica.

Laza Lazarević je preminuo 10. januara 1891. godine u Beogradu, a od 1971. Specijalna bolnica za psihijatrijska i nervna oboljenja u Beogradu nosi njegovo ime, dok već više od četvrt veka Kulturni centar Šabac dodeljuje nagradu Laza K. Lazarević za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine počelo je zasedanje Majske skupštine u Sremskim Karlovcima;
1862. godine rođen je književnik Janko Veselinović;
1881. godine rođen je teoretičar i vođa socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitrije Tucović;
1890. godine rođen je inženjer Nikola Mirkov;
1909. godine rođen je geograf i akademik Branislav Bukurov;
1931. godine umro je kompozitor, horovođa i akademik Josif Marinković;
2016. godine umro je pevač i kompozitor Petar Tanasijević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

aleksandar-marincic
Prethodni članak

Umro je inženjer i akademik Aleksandar Marinčić

jovan-bandur
Naredni članak

Umro je kompozitor i dirigent Jovan Bandur