АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац Јаков Игњатовић

На данашњи дан, 8. децембра 1822. године у Сентандреји рођен је писац Јаков Игњатовић. Након основне школе у родном месту, ишао је у гимназије у Вацу, Острогону, Будиму и Пешти, и потом студирао права, прво у Пешти, па у Кечкемету, где је положио и адвокатски испит. По учешћу у Мађарској револуцији 1848. године емигрирао је у Београд, где је радио као новинар, и неколико година је провео путујући по иностранству. Био је уредник „Летописа“ Матице српске у периоду од 1854. до 1856.године, затим „народни секретар“ у Карловцима и велики бележник у Новом Саду. Од 1863. до 1879. године живео је у Даљу, где је радио као адвокат и службеник патријаршијског имања митрополије Горњокарловачке, да би се после преселио у Нови Сад и ту издавао и био уредник „Недељног листа“, у ком се залагао за сарадњу Срба са мађарском владом грофа Тисе, због чега је био изолован од стране Срба. У свом књижевном раду почео је као романтик у историјским романима, да би са делом „Милан Наранџић“, које се сматра првим српским реалистичким романом, кренуо путем остваривања својих нових погледа на књижевност. Сликао је друштвену средину, претежно завичајну, и промене у њој, приказујући свет трговаца, занатлија, адвоката, сељака, војника, студената и послуге, и мада му језик није увек добар, те има мана у његовим делима, значајан је по томе што је пружао сјајну слику друштва, запажајући његове унутрашње супротности. Јаков Игњатовић је умро напуштен и болестан од туберкулозе, 5. јула 1889. године у Новом Саду, а сахрањен је на Успенском гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1638. године у Дубровнику је умро књижевник Иван Гундулић;
1926. године рођен је глумац Стево Жигон;
1939. године умро је руски архитекта Николај Петрович Краснов;
1955. године рођен је глумац Миленко Заблаћански;
1991. године Црвена звезда је постала незванични клупски првак света у фудбалу, победивши у Токију чилеански Коло Коло са 3:0;
2000. године умро је сликар Милић Станковић, познатији као Милић од Мачве.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

490x370_deklaracija
Претходни чланак

Народна скупштина Краљевине Србије усвојила је Нишку декларацију

medicinski-bg
Наредни чланак

Почео је са радом Медицински факултет у Београду