АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац Иван Гундулић

На данашњи дан, 8. јануара 1589. године (а по неким изворима дан касније) рођен је један од најзначајнијих српских песника из Дубровачке републике Иван Гундулић.

Потицао је из властелинске породице чији су чланови још од средњег века обављали различите важне државно-административне послове.

Гимназију је учио у родном граду, где је провео скоро читав живот, и образовање му се темељило на књижевности италијанске ренесансе.

Посебно је волео еп Торквата Таса Ослобођени Јерусалим, а познавао је такође и народну лирску и епску поезију.

Као чиновник Републике био је на већини значајних функција: члан Великог већа, кнез у Конављу, члан апелационог суда, општински заступник, сенатор судија и члан Малог већа.

У Гундулићевом књижевном стваралштву, по тематском и идејном правцу, разликују се три периода. У почетку су настале љубавне песме и драме са митолошком и љубавном садржином, које су се у то време стално приказивале и биле веома популарне, те је он постао врло цењен, али су оне, нажалост, већином изгубљене.

У свом другом периоду више се окренуо религиозним темама, па је тада настала религиозна поема Сузе сина разметнога, док се у трећем бавио актуелним и историјским темама. Тада су настала и његова највећа дела, пасторала у стиховима – Дубравка и недовршени еп Осман, који представља најбољи словенски барокни еп, и који је вековима касније покушавало да допуни неколико песника.

Иван Гундулић је преминуо почетком децембра 1638. године, после краће болести, и сахрањен је у фрањевачкој цркви у Дубровнику.

Данас се по њему зову улице, школе и тргови како у нашој земљи, тако и у земљама које су некада биле део Југославије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1949. године рођен је глумац Милан Цаци Михаиловић;
2007. године умро је правник, професор и академик Иван Максимовић;
2009. године умрла је сликарка и академик Љубица Цуца Сокић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Портрет Јована Сундечића из „Босанске вилеˮ (1897)
Наредни чланак

ФОЛКЛОРНИ РОМАНТИЧАР ЈОВАН СУНДЕЧИЋ