AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac, dramaturg i leksikograf Dragoslav Andrić

Na današnji dan, 10. novembra 1923. godine u Čačku je rođen pisac, dramaturg i leksikograf Dragoslav Andrić.

Nakon osnovne škole i završene Prve beogradske muške gimnazije, diplomirao je na Odseku za engleski jezik i književnost Filozozofskog fakulteta u Beogradu, uporedo završivši tri godine studija na Pozorišnom odseku beogradske Muzičke akademije, dok taj odsek nije zamenjen Dramskim, gde je studirao još jednu godinu. Deset godina je radio kao dramaturg u Beogradskom dramskom pozorištu, a književnošću se bavio još od kraja gimnazije.

Objavio je desetine knjiga, antologija, dramskih dela i zbirki, i za svoje stvaralaštvo dobio mnoge nagrade i priznanja, kao što su Nagrada Miloš Đurić za najbolji prevod, Vukova nagrada, Nagrada za životno delo Udruženja prevodilaca i druge. Bio je član Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Udruženja književnika Srbije i Srpskog PEN centra, kao i šahovski majstor i državni reprezentativac.

Dragoslav Andrić je umro 27. maja 2005. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1838. godine rođen je publicista i jedan od prvih srpskih socijalista Živojin Žujović;
1937. godine rođen je šansonjer Dragan Stojnić;
2011. godine umro je glumac Petar Kralj;
2013. godine umro je glumac Dragomir Čumić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

merima-njegomir1-e1331921229338
Prethodni članak

Rođena je pevačica Merima Njegomir

Dipl
Naredni članak

Pisci u diplomatiji