АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац, драматург и лексикограф Драгослав Андрић

На данашњи дан, 10. новембра 1923. године у Чачку је рођен писац, драматург и лексикограф Драгослав Андрић.

Након основне школе и завршене Прве београдске мушке гимназије, дипломирао је на Одсеку за енглески језик и књижевност Филозозофског факултета у Београду, упоредо завршивши три године студија на Позоришном одсеку београдске Музичке академије, док тај одсек није замењен Драмским, где је студирао још једну годину. Десет година је радио као драматург у Београдском драмском позоришту, а књижевношћу се бавио још од краја гимназије.

Објавио је десетине књига, антологија, драмских дела и збирки, и за своје стваралаштво добио многе награде и признања, као што су Награда Милош Ђурић за најбољи превод, Вукова награда, Награда за животно дело Удружења преводилаца и друге. Био је члан Удружења књижевних преводилаца Србије, Удружења књижевника Србије и Српског ПЕН центра, као и шаховски мајстор и државни репрезентативац.

Драгослав Андрић је умро 27. маја 2005. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1838. године рођен је публициста и један од првих српских социјалиста Живојин Жујовић;
1937. године рођен је шансоњер Драган Стојнић;
2011. године умро је глумац Петар Краљ;
2013. године умро је глумац Драгомир Чумић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

merima-njegomir1-e1331921229338
Претходни чланак

Рођена је певачица Мерима Његомир

Dipl
Наредни чланак

Писци у дипломатији