АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац и академик Милован Данојлић

На данашњи дан, 3. јула 1937. године у Ивановцима је рођен писац и академик Милован Данојлић. Након основне школе у родном селу и гимназија у Љигу и Београду, дипломирао је на београдском Филолошком факултету. Писањем је почео да се бави још док је био ђак, а касније је радио као новинар и сарађивао са многим листовима и часописима, попут „Политике“, „Борбе“ и „НИН-а“. Објавио је више од 70 књига, пишући поезију, прозу, есејистику и књижевну критику, а такође је приредио и превео велики број књига из књижевности за децу, као и дела познатих писаца, као што су Шекспир, Бодлер, Арагон, Паунд, Јејтс, Јонеско и други. Члан је САНУ, а за своје стваралштво Данојлић је добио и значајне награде и признања, од којих су Октобарска награда Београда, „Змајева“ награда, НИН-ова награда, Награда „Бранко Ћопић“ и Награда „Десанка Максимовић“ само неке од њих.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1841. године рођен је песник Мита Поповић;
1898. године рођен је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић;
1928. године рођен је др Слободан Витановић, књижевик, преводилац, професор Филозофског факултета у Београду и оснивач и председник Друштва пријатеља Француске;
1939. године рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић;
1952. године умро је индустријалац и градоначелник Београда Влада Илић;
1953. године рођен је књижевник Драган Великић;
1970. године умро је архитекта Милутин Борисављевић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

banka
Претходни чланак

Почела је са радом Народна банка Србије

Miroslav-Timotijevic-26647
Наредни чланак

Умро је историчар уметности и професор Мирослав Тимотијевић