АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац и академик Добрица Ћосић

На данашњи дан, 29. децембра 1921. године у Великој Дренови рођен је књижевник, државник и академик Добросав Добрица Ћосић.

Матурирао је након Другог светског рата у Средњој пољопривредној школи у Ваљеву, а касније је завршио Вишу политичку школу Ђуро Ђаковић. Током Рата учествовао је у НОБ-у и био члан СКЈ, а после је обављао разне друштвенополитичке функције. Више од деценије је био народни посланик, био је члан државне делегације која је на броду Галеб са Титом обилазила афричке земље, а такође је и један од ретких који се јавно противио Брозу. Био је члан САНУ и једно време председник Српске књижевне задруге. Одлуком Савезне скупштине у јуну 1992. године постао је први председник СРЈ, али је тајним гласањем смењен годину дана касније, након сукоба са Милошевићем, но и даље је наставио да се бави политиком и да буде друштвено активан. Као књижевник се афирмисао романом Далеко је сунце, да би после тога уследили Корени,  Деобе и  Време смрти, као и дела Седам дана у Будимпешти, Акција, Моћ и стрепње, Одговорности, Стварно и могуће и трилогија Време зла, коју чине Грешник, Отпадник и Верник. Књигу Време власти објавио је 1996. године, а у овом веку Пишчеве записе у шест књига, Косово, Време змија, У туђем веку и друге. Током живота је примио велики број одликовања, награда  и признања, а неке од њих су: Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Орден братства и јединства са сребрним венцем, Орден за храброст, Седмојулска награда, Нинова награда, Награда Удружења књижевника Србије за изузетан значај за књижевно стваралаштво, Његошева награда, награда Народне библиотеке Србије, Вукова награда, награда Златни крст кнеза Лазара, Кочићева награда, Златни крст деспота Стефана Лазаревића и Медаља 65 година победе у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године, коју му је доделила Русија, а коју је он поклонио Војном музеју у Београду.

Занимљиво је да је више пута номинован за Нобелову награду, али је никада није добио, као ни Октобарску награду града Београда, за коју је такође био предложен. Књижевник и човек о коме ће време тек донети прави суд Добрица Ћосић преминуо је 18. маја 2014. године и, уз присуство великог броја људи и политичког и интелектуалног врха државе, сахрањен је на Новом гробљу у Београду.      

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1911. године рођен је књижевник Момчило Тешић;
1920. године Влада Краљевине СХС  Обзнаном је забранила рад Комунистичкој партији Југославије;
1917. године рођен је сликар, ликовни критичар, историчар уметности и професор Алекса Челебонoвић;
1984. године умро је књижевник Гвидо Тартаља.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Слика: Јужни Словени

Извор: https://ok.ru/annush/topic/66933914719730
Претходни чланак

НАСЕЉАВАЊЕ СЛОВЕНА НА БАЛКАН

11060166_590192934451411_3632436396348520643_n
Наредни чланак

Умро је маестро Душан Миладиновић