AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pisac i advokat Bogoboj Atanacković

Na današnji dan, 22. juna 1826. godine, u Baji u Bačkoj, rođen je književnik i advokat Bogoboj Atanacković. Kršteno ime mu je bilo Timotije, ali ga je on posrbio u Bogoboj. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u rodnom mestu, a višu gimnaziju u Pešti, gde je počeo da uči pravne nauke, koje je potom dovršio u Beču. U carskom gradu se upoznao sa Vukom Karadžićem i Đurom Daničićem i postao pristalica njihovih ideja. U periodu od 1848. do 1850. godine proputovao je više zemalja zapadne Evrope i potom se nastanio u Novom Sadu, gde je radio kao beležnik i advokat. Pisanjem je počeo da se bavi još kao đak, pišući sentimentalne i patriotske pesme i novele u duhu romantičarskih shvatanja, da bi se kasnije više iskazao kao pripovedač, te se smatra jednim od prvih srpskih pisaca koji su se bavili savremenim životom. Neka od njegovih najznačajnijih dela su Dva idola, Bunjevka, Darak i Srpkinja. Bogoboj Atancković preminuo je sa trideset dve godine, 9. septembra 1858. godine u Novom Sadu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1869. godine osnovana je Građanska kasina u Beogradu;
1874. godine umro je jedan od najznačajnijih srpskih državnika, Ilija Garašanin;
1914. godine srpski kralj Petar Karađorđević povukao se sa vlasti, a sva kraljevska ovlašćenja dobio je njegov sin Aleksandar;
1941. godine počela je u Drugom svetskom ratu operacija Barbarosa – napad Nemačke na SSSR;
1961. godine u Londonu je umrla srpska kraljica Marija Karađorđević;
1966. godine rođen je pozorišni reditelj Jagoš Marković.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Filip_Filipovic
Prethodni članak

Rođen je matematičar, socijalista i političar Filip Filipović

photo_kultura_licnosti_ugrinov_pavle_Ugrinov_06
Naredni članak

Umro je književnik, reditelj i akademik Pavle Ugrinov