АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је писац и адвокат Богобој Атанацковић

На данашњи дан, 22. јуна 1826. године, у Баји у Бачкој, рођен је књижевник и адвокат Богобој Атанацковић. Крштено име му је било Тимотије, али га је он посрбио у Богобој. Основну школу и нижу гимназију завршио је у родном месту, а вишу гимназију у Пешти, где је почео да учи правне науке, које је потом довршио у Бечу. У царском граду се упознао са Вуком Караџићем и Ђуром Даничићем и постао присталица њихових идеја. У периоду од 1848. до 1850. године пропутовао је више земаља западне Европе и потом се настанио у Новом Саду, где је радио као бележник и адвокат. Писањем је почео да се бави још као ђак, пишући сентименталне и патриотске песме и новеле у духу романтичарских схватања, да би се касније више исказао као приповедач, те се сматра једним од првих српских писаца који су се бавили савременим животом. Нека од његових најзначајнијих дела су Два идола, Буњевка, Дарак и Српкиња. Богобој Атанцковић преминуо је са тридесет две године, 9. септембра 1858. године у Новом Саду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1869. године основана је Грађанска касина у Београду;
1874. године умро је један од најзначајнијих српских државника, Илија Гарашанин;
1914. године српски краљ Петар Карађорђевић повукао се са власти, а сва краљевска овлашћења добио је његов син Александар;
1941. године почела је у Другом светском рату операција Барбароса – напад Немачке на СССР;
1961. године у Лондону је умрла српска краљица Марија Карађорђевић;
1966. године рођен је позоришни редитељ Јагош Марковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Filip_Filipovic
Претходни чланак

Рођен је математичар, социјалиста и политичар Филип Филиповић

photo_kultura_licnosti_ugrinov_pavle_Ugrinov_06
Наредни чланак

Умро је књижевник, редитељ и академик Павле Угринов