LjudiNa današnji dan

Rođen je pijanista Ivan Tasovac

Na današnji dan, 21. juna 1966. godine u Beogradu je rođen pijanista Ivan Tasovac.

Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu Petar Iljić Čajkovski u Moskvi, a debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije kada mu je bilo dvanaest godina.

Kao solista nastupao je širom sveta i vodio majstorske kurseve pijanizma u Jugoslaviji, Rusiji i Italiji. Tasovac je dobitnik i više nagrada i priznanja, a u periodu od 2001. do 2013. godine bio je direktor Beogradske filharmonije i tada je ova ustanova značajno unapredila svoj rad.

Bio je potom do 2016. godine ministar kulture i informisanja Republike Srbije, da bi se od početka 2017. ponovo našao na čelu Beogradske filharmonije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1837. godine, izdavanje „uputaˮ iz kancelarije kneza Miloša za lečenje u Sokobanji, smatra se početkom organizovanog turizma u Srbiji;
1978. godine rođen je matematičar, političar i jedan od osnivača Socijalističke radničke partije Jugoslavije Filip Filipović;
1991. godine umro je ekonomista i profesor Zoran Pjanić;
2013. godine umro je baletski igrač i koreograf Milorad Mišković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kuca-porodice-karamata-u-zemunu-696x435
Prethodni članak

ZEMUN: Karamatina kuća u istoimenoj ulici

Muhamed Mehmedbašić
Naredni članak

Muhamed Mehmedbašić ‒ zaboravljeni srpski revolucionar