АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је певач Предраг Гојковић Цуне

На данашњи дан, 6. новембра 1932. године је рођен, недавно преминули, певач Предраг Гојковић Цуне.

Убрзо по његовом рођењу породица се преселила из Крагујевца у Београд, где је Цуне завршио основу школу и гимназију, и уписао Трговачку академију, коју због певања ипак никада није завршио. Певачку каријеру је започео након Другог светског рата у Хору Ђока Павловић, да би 1948. године стигао до Радио Београда. Био је затим и члан ансамбла Милије Спасојевића, са којим је на фестивалу у Милану, у конкуренцији многобројних иностраних извођача, освојио друго место, после чега је наступао и на фестивалима забавне музике у Београду, Опатији и Загребу.

Ипак, прекретница у његовој каријери се догодила 1961. године, када је први пут извео песму Кафу ми, драга, испеци, коју је научио од Наде Мамуле и потом снимио на сингл-плочи, која је постала прва „златнаˮплоча у СФРЈ и на Балкану.

Наставио је да учествује и осваја прве и друге награде на фестивалима, само од тада народне музике. Такође је глумио у неколико филмова и ТВ серија, наступио у оперети Слепи миш у београдском Народном позоришту и у представи Свети Георгије убива аждаху у Атељеу 212, и уз Тозовца и Злату Петковић дуго година водио Фолк параду. Током своје дуге каријере одржао је велики број хуманитарних концерата и добио многе награде и признања, међу којима су Сребрни лав, Орден заслуга за народ, Посебно признање за врхунски допринос националној култури Србије, Златни микрофон Радио Београда, Награда за животно дело Културно-просветне заједнице и друге.

Предраг Гојковић Цуне је умро 21. јула ове 2017. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1787. године рођен је реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић;
1923. године рођен је књижевник и академик Антоније Исаковић;
1950. године основан је Музеј примењене уметности у Београду;
1964. године погинуо је политичар Слободан Пенезић Крцун;
1996. године погинуо је редитељ Драган Кресоја;
2006. године умро је сликар, професор и академик Радомир Рељић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

112860_milan-mladenovic-foto-story-press-02-197890485_ff
Претходни чланак

Зоран Костић Цане над гробом Милана Младеновића

Spomenik_Vuku_Karadžiću_u_Beogradu_03
Наредни чланак

Откривен је споменик Вуку Караџићу у Београду