АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је песник Танасије Младеновић

На данашњи дан, 15. априла 1913. године у селу Сараорци код Смедерева је рођен песник и преводилац Танасије Младеновић. Још током школовања у Смедереву покренуо је часопис „Књижевни круг“, а након завршеног Правног факултета у Београду радио је као адвокатски приправник. Током Другог светског рата учествовао је у НОБ-у и по ослобођењу постао уредник првих послератних новина, првог недељног часописа „Дуга“ и директор „Књижевних новина“, а поред осталог био је и председник Комитета за кинематографију и скупштински посланик. Током свог дугог живота објавио је петнаестак књига поезије и добио многе награде и признања, међу којима су „Седмојулска награда“, Награда БИГЗ-а, Награда „Десанка Максимовић“, Награда „Златни кључ Смедерева“, Орден заслуга за народ и друге. Дружио се са Добрицом Ћосићем и Бранком Миљковићем, и један је од заслужних за повратак Милоша Црњанског. Танасије Младеновић, који је последњу збирку песама објавио 2000. године, умро је 12. јануара 2003. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођен је сликар Риста Вукановић;
1926. године рођен је књижевник, редитељ и академик Павле Угринов;
1933. године рођен је редитељ, књижевник и сликар Живојин Павловић;
1941. године влада Краљевине Југославије са Петром II Карађорђевићем је напустила земљу;
1971. године, од последица рањавања, умро је дипломата и народни херој Владимир Роловић;
1979. године, велики земљотрес, у коме је погинуло и повређено на стотине људи, а десетине хиљада њих остало без куће, погодио је Црну Гору.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

rajska_lestvica
Претходни чланак

Ускршњи пост

pobednik
Наредни чланак

Први пут је у једном званичном документу поменуто име Београда