АктуелностиНа данашњи дан

Рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић

На данашњи дан, 11. фебруара 1817. године у Добринцима рођен je песник, правник и политичар Јован Суботић.

Након основне школе у родном месту и гимназије у Карловцима, студирао је филозофију у Сегедину и права у Пешти и завршио и једне и друге студије до 1840. године. У Пешти је потом отпочео адвокатски рад, бавећи се упоредо књижевношћу и уређивањем Летописа Матице српске до 1848. године.

Те револуционарне године учествовао је у сазивању скупштине Срба у Пешти и Мајској скупштини у Сремским Карловцима. Боравио је затим у Загребу, где је заступао Српску народну владу, па био поджупан Сремске жупање, члан и потпредседник Хрватског сабора, као и управник Земаљског казалишта. У Нови Сад прешао је 1868. године и поново се бавио адвокатуром, био председник Матице српске и прочелник Друштва за Српско народно позориште.

Што се његовог књижевног стваралаштва тиче, писао је лирске песме, класицистичке оде и елегије, херојске песме, романтичне епове, сентименталне приповетке, критике, радове из теорије и историје књижевности, разне чланке, романе, а написао је и опсежну аутобиографију и састављао школске уџбенике.

Јован Суботић је умро 28. јануара 1886. године у Земуну, где је и сахрањен, док му се биста налази на Калемегдану, а његово име носе улице и неколико наших градова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1754. године рођен је устаник Танаско Рајић;
1901. године умро је краљ Милан Обреновић;
1954. године рођена је глумица Злата Петковић;
1953. године умро је сликар Урош Предић;
1967. године умро је сликар, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду Мило Милуновић;
1993. године умрла је песникиња, књижевница и академик Десанка Максимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Zivojin-Lukic
Претходни чланак

Рођен је вајар Живојин Лукић

kosta-milicevic-272x400
Наредни чланак

Преминуо је сликар Коста Миличевић