AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pesnik, pisac, diplomata i akademik Jovan Dučić

Na današnji dan, 17. februara 1871. godine u Hrupjeli, Trebinju rođen je pesnik, pisac, diplomata i akademik Jovan Dučić. Osnovnu školu je učio u rodnom mestu, potom je u Mostaru išao u trgovačku školu, pa u učiteljsku školu u Sarajevu i Somboru, gde je 1893. godine maturirao. U Somboru je objavio i svoju prvu pesmu u listu „Golub“, a potom je nastavio da ih objavljuje u različitim listovima, poput „Nevena“, „Bosanske vile“ i „Nove Zete“. Kratko vreme je radio kao učitelj u Bijeljini, ali je zbog patriotskih pesama morao da napusti to mesto, pa se zaposlio u manastirskoj školi u Žitomisliću, te u Mostaru, gde je sa saradnicima među kojima je bio i Aleksa Šantić pokrenuo i list „Zora“. Godine 1899. otišao je na studije u inostranstvo i narednu deceniju proveo najviše u Ženevi i Parizu. Po završetku studija prava, 1907. godine, došao je u Srbiju i dobio prvo službu pisara u Ministarstvu inostranih dela, a potom i mesto u diplomatskoj službi, u kojoj je sa manjim prekidima ostao do 1941. godine, i u okviru koje je boravio u Carigradu, Sofiji, Rimu, Atini, Madridu, Kairu, Budimpešti i Bukureštu. U vreme aprilskog rata bio je u Madridu kao opunomoćeni poslanik kraljevine Jugoslavije, a kako je Španija priznala NDH i prekinula diplomatske odnose sa Jugoslavijom, u junu 1941. godine Dučić se povukao u Lisabon, odakle je u avgustu iste godine otišao u SAD, u grad Geri u Indijani, gde je živeo jedan njegov rođak. Tamo je pokušavao pisanjem brošura i novinskih članaka da skrene pažnju ljudi na ono što se dešavalo u našoj zemlji i ustaškim logorima. Preminuo je 7. aprila 1943. godine i sahranjen je u porti srpskog manastira Svetog Save u Libertivilu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su nakon šest decenija u rodno mu Trebinje i danas, po njegovoj želji, počivaju u porti manastira Mala Gračanica. U njegovom radu mogu se izdvojiti tri glavne faze: prva u kojoj se razvijao u okvirima domaće pesničke tradicije i kao sledbenik Vojislava Ilića; druga, parnaso-simbolička, kada je pod uticajem francuske književnosti težio savršenstvu forme i izraza, i treća, postsimbolistička, u kojoj je dostigao umetničku i misaonu zrelost. Više nego rodoljubivi ili ljubavni pesnik, bio je pesnik prirode čije slike postaju simboli nekih novih, dubljih značenja. Bio je član Srpske kraljevske akademije i delegat pri Društvu naroda u Ženevi, a neka od njegovih dela pored pesama su putopis Gradovi i himere, eseji Moji saputnici, Staza pored puta, aforistika Blago cara Radovana i druga.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1883. godine rođen je književnik Todor Manojlović;
1942. godine Bugari su streljali više od 500 žitelja Bojnika i Dragovca, što je u odnosu na broj stanovnika bio najmasovniji masakr u Drugom svetskom ratu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

panoi-01-2
Prethodni članak

Svečano otvaranje izložbe Naj@Sombor 17.02.2016. u Somboru

Reklama1
Naredni članak

Knjiga Tragovima velikana - Radmila Savićević - Prva i poslednja