AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pesnik i novinar Branislav Petrović

Na današnji dan, 7. aprila 1937. godine u selu Bjeluša je rođen pesnik i novinar Branislav Petrović.

Nakon osnovne škole u Slatini i gimnazije u Čačku, studirao je prvo Pravni fakultet, a potom diplomirao književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je zatim kao novinar u Borbi, kolumnista u NIN-u, bio urednik časopisa Vidici i Srpski književni glasnik, kao i urednik Prosvete.

Bavio se književnošću za decu, književnom kritikom, publicistikom i esejistikom, a prvu od desetak zbirki pesama je objavio 1961. godine.

Za svoje stvaralaštvo je dobio neke od najznačajnijih domaćih nagrada i priznanja, među kojima su nagrade Branko Miljković, Isidora Sekulić, Zmajeva nagrada, Disova nagrada, Desanka Maksimović i druge.

Branislav Petrović je umro 25. septembra 2002. godine u Beogradu, a danas jedna osnovna škola u Slatini nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1858. godine rođen je fizičar i profesor Đorđe Stanojević;
1910. godine osnovano je Srpsko geografsko društvo;
1921. godine rođen je slikar i pisac Zoran Petrović;
1929. godine Radio-stanica u Beogradu je prvi put prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret između BSK-a i Jugoslavije;
1934. godine rođen je glumac Taško Načić;
1943. godine umro je pesnik, pisac, diplomata i akademik Jovan Dučić;
1965. godine umro je arhitekta Dragiša Brašovan;
2005. godine umro je hemičar i tehnolog, redovni profesor Beogradskog univerziteta, akademik i predsednik SANU Aleksandar Despić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sava_Šumanović
Prethodni članak

Sava Šumanović: KAKO SAM RADIO SLIKE (1939)

S.Kragujevic,_Branko_Copic
Naredni članak

BRANKO ĆOPIĆ O MOMI KAPORU