АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је песник и новинар Бранислав Петровић

На данашњи дан, 7. априла 1937. године у селу Бјелуша је рођен песник и новинар Бранислав Петровић.

Након основне школе у Слатини и гимназије у Чачку, студирао је прво Правни факултет, а потом дипломирао књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радио је затим као новинар у Борби, колумниста у НИН-у, био уредник часописа Видици и Српски књижевни гласник, као и уредник Просвете.

Бавио се књижевношћу за децу, књижевном критиком, публицистиком и есејистиком, а прву од десетак збирки песама је објавио 1961. године.

За своје стваралаштво је добио неке од најзначајнијих домаћих награда и признања, међу којима су награде Бранко Миљковић, Исидора Секулић, Змајева награда, Дисова награда, Десанка Максимовић и друге.

Бранислав Петровић је умро 25. септембра 2002. године у Београду, а данас једна основна школа у Слатини носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1858. године рођен је физичар и професор Ђорђе Станојевић;
1910. године основано је Српско географско друштво;
1921. године рођен је сликар и писац Зоран Петровић;
1929. године Радио-станица у Београду је први пут преносила једну фудбалску утакмицу, првенствени сусрет између БСК-а и Југославије;
1934. године рођен је глумац Ташко Начић;
1943. године умро је песник, писац, дипломата и академик Јован Дучић;
1965. године умро је архитекта Драгиша Брашован;
2005. године умро је хемичар и технолог, редовни професор Београдског универзитета, академик и председник САНУ Александар Деспић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Sava_Šumanović
Претходни чланак

Сава Шумановић: КАКО САМ РАДИО СЛИКЕ (1939)

S.Kragujevic,_Branko_Copic
Наредни чланак

БРАНКО ЋОПИЋ О МОМИ КАПОРУ