АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је песник и критичар Милан Дединац

На данашњи дан, 27. септембра 1902. године у Крагујевцу је рођен песник, припадник надреализма, и критичар Милан Дединац. Породица се убрзо преселила у Београд, где је Милан похађао основну школу и гимназију, а тада се упознао и са Марком Ристићем, што је било веома значајно и за једног и другог уметника. По избијању Првог светског рата евакуисан је у Француску, те је ишао у школу у Вилфрансу и Кану,  а 1921. године матурирао је у Београду. Шест година касније дипломирао је француски језик на Филозофском факултету у Београду, а још током студија био је један од уредника часописа „Путеви“ и „Сведочанства“, да би затим почео да објављује своје текстове у „Политици“ и постао новинар те куће. Такође је сарађивао у надреалистичком алманаху „Немогуће“ и „Надреализам данас и овде“, стао иза надреалистичког манифеста и објављивао поеме. Током Другог светског рата био је у немачком заробљеништву, а након ослобођења постао је главни уредник „Политике“, био културни аташе у Паризу, као и уметнички директор Југословенског драмског позоришта и затим управник истог театра. Припадао је београдској групи надреалиста, а нека од дела из његовог невеликог опуса, који се одликује специфичном лириком и интелектуалним акцентима, су „Јавна птица“, „Један човек на прозору“, „Песме из дневника заробљеника број 60211“, „Позоришне хронике“ и друга. Милан Дединац, добитник многих награда и признања, попут Седмојулске награде за живот и дело и Змајеве награде, умро је 1966. године у Опатији, а сахрањен је у Београду, на дан свог рођења.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1186. године склопљен је уговор између Стефана Немање и Дубровника;
1874. рођен је педагог и оснивач специјалног школства у Србији, Вељко Рамадановић;
1901. године рођен је комуниста и револуционар Иван Милутиновић;
1940. године Немачка, Италија и Јапан потписали су у Берлину десетогодишњи војни и економски пакт познат под називом Осовина Берлин-Рим-Токио;
1947. године у Варшави је основан Информациони биро комунистичких и радничких партија – Информбиро;
2007. године умро је градоначелник Београда, Ненад Богдановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zgrada-arhiva_palmira-toljatija-1_o1
Претходни чланак

Основан је Историјски архив Београда

vladimirjovanovic
Наредни чланак

Рођен је политичар, економист и почасни члан Српске краљевске академије, Владимир Јовановић